Vad heter Sveriges kung?


Många undrar vad kungen i Sverige heter. Även om vår monark haft sin position i många år så är det många som inte lärt sig hans namn. Ännu mer tvivel råder det kring kungens efternamn. 

Vad heter kungen? 

Kungens fullständiga namn är Carl Gustaf Folke Hubertus. Han döptes den 7 juni 1946 i Slottskyrkan. I vuxen ålder benämns kungen som kung Carl XVI Gustaf. Carl XVI Gustaf är den sjunde kungen ur huset Bernadotte och den längst regerande monarken i Sveriges historia.

Carl och Gustaf är gamla kunganamn som tidigare burits av flera släktingar till Carl Gustaf, bland andra den tyske morfadern Karl Eduard av Sachsen-Coburg Gotha och farfarsfar Gustav V, farfar Gustav VI Adolf och fadern Gustav Adolf. Namnet Folke är efter Folke Bernadotte och Hubertus efter sin morbror Hubertus av Sachsen-Coburg-Gotha som stupade under andra världskriget.

Längre mer hittar du mer information om kungens namn, efternamn och titlar.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna. 2020-11-17, Drottningholm H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Vad heter svenska kungen i efternamn?

Medlemmarna av den svenska kungafamiljen har inga efternamn. Kung Carl XVI Gustaf är av ätten Bernadotte, men heter inte Bernadotte. I folkbokföringen har kungafamiljen en asterisk i fältet för efternamn. Den första person i kungafamiljen som faktiskt fick Bernadotte som sitt efternamn var Prins Daniel. Idag heter även Prinsessan Sofia Bernadotte i efternamn. 

Läs även: Sveriges namnsdagar i bokstavsordning

Vad heter kungen mer än Carl Gustaf?

Utöver Carl Gustaf så heter kungen Folke Hubertus. Kungen har dock inget efernamn.

Vad kallas kungen för?

När kungen var ung så kallades han ofta för ”Tjabo”, men det är det få som kallar honom för i dag. Kungens vänner benämner honom oftast som just ”Kungen”.

Hur tilltalar man kungen?

Vid omtal används Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf eller Hans Majestät.  skrift används H.M. Konung Carl XVI Gustaf. I mindre formella sammanhang kan  tilltalet vara endast för Kungen.

Vad heter kungens syskon / systrar?

Den svenska kungen har fyra systrar. Dessa heter Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina och de kallas även för ”Hagasessorna”.

Vad hette kungens föräldrar?

Kungens pappa hette Gustaf Adolf och hans mamma hette Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. 

Vilka titlar har den svenska kungen? 

Förutom att vara kung så förärades den svenska kungen med titlarna prins av Sverige och hertig av Jämtland redan som nyfödd. Efter att under många år har blivit kallad Kronprins Carl Gustaf blev han kung den 15 september 1973. Detta efter att hans farfar, Gustaf VI, gick bort efter en tids sjukdom.

Vad heter kungens barn? 

Den svenska kungen har tre barn som heter; Kronprinsessan Victoria (1977), Prins Carl Philp (1979) och Prinsessan Madeleine (1982).

Läs mer: Namntoppen i Sverige

Namntema

Vi på Namntema älskar namn. Därför publicerar vi så mycket information vi bara kan på temat namn.

Populära artiklar