Barnnamn : så ansöker du / populära barnnamn


Barnnamn är en het fråga när man väntar barn och det är många faktorer som avgör vilket namn man i slutändan väljer. Idag är det vanligt att barn får mellan ett och tre förnamn. Ett barn kan dock endast ha ett tilltalsnamn. 

Barnnamn i Sverige som är populära idag är Noah och William för pojkar och Alice och Vera för flickor. När du valt namn så ska du skicka in en ansökan till skatteverket med dina val av barnnamn, både förnamn och efternamn. 

I denna artikel presenterar vi en lista över populära barnnamn just nu samt förklarar hur du gör för att ansöka om namn för ett nyfött barn. Vi går även igenom de regler som gäller när man väljer barnnamn. 

Barnnamn
Barnnamn

Populära barnnamn

Här hittar du barnnamn som är populära just nu, 2021/2022, sorterade i bokstavsordning. Söker du inspiration till barnnamn så kanske våra artiklar med ovanliga pojknamn eller ovanliga flicknamn kan vara intressanta. Här hittar du den aktuella namntoppen i Sverige.

Här har du listan med populära barnnamn 2021:

FlickaPojke
AgnesAdam
AlbaAdrian
AliceAlbin
AliciaAlexander
AlmaAlfred
AlvaAlgot
AmeliaAli
AstridAlvar
AylaAlve
BiancaAlvin
BonnieAnton
CelineAron
ClaraArvid
CleoAston
CorneliaAugust
EbbaAxel
EdithBenjamin
ElinBjörn
ElinaCarl
EliseCasper
EllaCharlie
EllenColin
EllieDaniel
ElsaDante
ElsieEbbe
ElviraEdvin
EmiliaElias
EmmaElis
EsterElliot

FilippaElton
FrejaElvin
HaileyEmil
HannaErik
HeddaFelix
HedvigFilip
HildaFolke
HilmaFrank
IdaFrans
IdunGabriel
IlseGustav
InesHarry
IngridHenry
IrisHjalmar
IsabellaHugo
IsabelleIsak
JasmineIvar
JolineJack
JuliaJacob
JulieJoel
JuniJonathan
LeahJosef
LeiaJulian
LillyKian
LinneaLeo
LivLeon
LiviaLevi
LoLiam
LovaLoke
LovisLouie
LovisaLove
LunaLucas
LykkeLudvig

MajaMalte
MajkenMatteo
MariaMax
MaryamMelker
MejaMelvin
MelinaMilo
MelissaMilton
MilaMohammed
MillieNicholas
MiraNils
MoaNoah
MollyNoel
MärtaOliver
NellieOlle
NoraOmar
NovaOscar
OliviaOtis
RonjaOtto
RuthSam

SagaSamuel
SallySigge
SaraSixten
SelmaSvante
SigneTage
SigridTed
SiriTheo
SofiaTheodor
StellaTure
StinaVidar
SveaVide
TheaViggo
TildeViktor
TuvaVilgot
TyraVincent
VeraWalter
WildaWilhelm
WilmaWilliam
ZoeWilmer
Källa: SCB 2022

Läs även: Danska namn / Amerikanska namn / Ovanliga namn

Regler för barnets förnamn

Barnnamn förknippas ofta med barnets tilltalsnamn, dvs det namn som används för att tilltala barnet. Ett barn kan dock få flera förnamn, men det namn man väljer att använda i det vardagliga tilltalet kallas för tilltalsnamn. 

Du är relativt fri att välja vilket namn du vill till ditt barn, men det namn du väljer får inte kunna leda till obehag för den som ska ha det. Det får heller inte väcka anstöt hos någon annan, vara olämpligt av annan anledning eller uppfattas som ett efternamn.

När du ansöker om barnnamn så kan du välja flera förnamn, men måste också ange vilket av namnen som ska vara tilltalsnamn. Ofta benämns de andra förnamnen felaktigt som mellannamn. När ansökan är inskickad till Skatteverket så prövas varje namn var för sig. 

Regler för barnets efternamn

När ni väl valt de barnnamn som ni vill att barnet ska ha som tilltalsnamn och förnamn så ska ni även ansöka om ett efternamn till barnet. När du väljer efternamn så kan du utgå ifrån något av följande regler: 

  • föräldrarnas eller någon av föräldrarnas efternamn
  • ett efternamn som någon av föräldrarna har haft, om de inte fick det i ett tidigare äktenskap
  • ett dubbelt efternamn som är bildat av föräldrarnas efternamn
  • ett efternamn som är bildat av något av föräldrarnas förnamn plus någon av ändelserna -son eller -dotter, eller som är bildat på ett jämförligt sätt
  • ett efternamn som något av föräldrarnas gemensamma barn har.

Exempel barnnamn

Om du valt att barnet i förnamn ska heta Henrietta Augustina Alicia, med tilltalsnamnet Alicia, så fyller du i detta i din ansökan. Tilltalsnamnet behöver inte stå först. Om föräldrarna heter Lucas Rosengren och Unni Persson så kan barnets efternamn bli Rosengren, Person, Rosengren Persson eller Persson Rosengren. Det går också bra att lägga till ett bindestreck mellan efternamnen om man väljer dubbelt efternamn. 

Barnnamn och namnlagen

Namnlagen används för alla barn som bor i Sverige och även gäller för alla skandinaviska medborgare bosatta i Sverige. Har en person svenskt medborgarskap men bor i annat land så gäller också lagen. Om ett barn bor i Danmark, Finland eller Norge så ska du dock istället kontakta den lokala folkbokföringsmyndigheten där barnet bor.

Om ett barn har ett annat medborgarskap än svenskt, danskt, finskt, norskt eller är statslös, så kan du istället informera om namnet enligt barnets hemlands lag eller sed. 

När det är dags att ansöka om barnnamn så får du en bankett sänd till dig. Denna får du ungefär en vecka efter det att barnet är fött. Blanketten går också att hämta på skatteverkets webbsida. 

Källa: https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/ansokomnamnforettnyfottbarn.4.515a6be615c637b9aa49013.html

Namntema

Vi på Namntema älskar namn. Därför publicerar vi så mycket information vi bara kan på temat namn.

Fler barnnamn