Tuvali – vad betyder Tuvali?


Tuvali är ett ganska nytt namn i Sverige och endast drygt 100 kvinnor har namnet som förnamn. Många söker på nätet efter namnets betydelse som inte är helt självklart. Namnet kan även skrivas som Tuva-Li.

Vad betyder Tuvali?

Namnet Tuvali är en sammanslagning av namnen Tuva och Li. Tuvali betyder åska och vacker. Man skulle kunna säg att en Tuvali är en vacker person som dundrar fram genom livet med förstånd som ledord. Tuvali har ingen officiell namnsdag.

Namnet Tuvali är en sammanslagning av namnen Tuva och Li, vilket gör att det inte finns någon officiell beskrivning av namnet. För att få fram betydelsen ovan har vi utgått från de betydelser som finns angivna för de separata namnen Tuva och Li.

Tuva : Detta är en kvinnlig variant av det fornnordiska namnet Tor. Namnets betydelse kan delas i i två delar där den första delen betyder Åska eller Dunder och den andra delen som betyder Vacker eller försiktig.

Li : Detta är ett skandinaviskt namn som ofta används som del i ett namn, såsom Anneli och Tuvali. Li är ett vanligt namn i Kina där det betyder ”den vackra”. Andra betydelser är den starke eller den förståndige.

Namnet Tuvali kan också skrivas med bindestreck, dvs Tuva-Li och namnet är då betydligt vanligare. Över 300 personer har namnet som förnamn med denna stavning. Ytterligare ett sätt att skriva namnet är Tuva Li med mellanrum. Detta är mycket ovanligt och endast runt tio personer använder namnet med denna stavning.

Här hittar du lite korta fakta och kan bland annat utläsa hur många i Sverige som just nu har detta namn, som antingen en del av sitt namn, eller som tilltalsnamn.

UrsprungSvenskt
Antal kvinnor111
Kvinnor tilltalsnamn79
Medelåldern10 år
Antal män0
NamnsdagIngen namnsdag
SCB 2021

Relaterade artiklar

Tuvali
Vad betyder Tuvali

Fler förklaringar till vad Tuvali betyder

Svenska akademin

Svenska akademin anger ingen betydelse för namnet Tuvali.

Andra källor

Vi sökte även efter namnets betydelse via icke-svenska kanaler. Där framgår heller ingen betydelse men det är tydligt att namnet endast är populärt i Sverige. Ett fåtal personer i Finland har även fått namnet Tuvali.

Tuva är desto vanligare och ett av de mest populära namnen i Norge. Även i Danmark är detta namn populärt.

Läs mer: Här hittar du betydelsen för fler namn.

Liknande namn

Här har vi samlat ett antal namn som påminner om Tuvali:

  • Tuva
  • Tuvalisa
  • Tuvalu
  • Tova
  • Tovali
  • Li
  • Tuvalee
  • Juvalill
  • Juvali

Källa: Wikipedia, SCB

Namntema

Vi på Namntema älskar namn. Därför publicerar vi så mycket information vi bara kan på temat namn.

Populära artiklar